RUSZT 2023. - RÁDAY UTCAI SZÍNHÁZI TALÁLKOZÓ

2023. NOVEMBER 2. ÉS 5. KÖZÖTT A RÁDAY UTCAI SZÍNHÁZAK HARMADIK ALKALOMMAL RENDEZIK MEG ÖSSZMŰVÉSZETI FESZTIVÁLJUKAT, AMELYNEK SZÍNES PROGRAMJÁHOZ IDÉN EGY INKLUZÍV SZÍNHÁZI ELŐADÁSSAL, EGY NYÍLT PRÓBÁVAL ÉS 2 FOGLALKOZÁSSAL CSATLAKOZUNK.

RUSZT 2023. - RÁDAY UTCAI SZÍNHÁZI TALÁLKOZÓ

Miről szól a RUSZT?

A Ráday utca régóta Budapest egyik kulturális csomópontja, mely az utóbbi időben újra virágzásnak indult. Különlegessége, hogy az utcában és környékén több olyan független színház is működik, amelyek saját játszóhellyel rendelkeznek. Ez nem csak alkalmat teremt a kapcsolódásra, de felelősséget is, hogy más társulatok is bemutatkozhassanak nálunk és mi is minél inkább kapcsolódjunk egymáshoz. Az együttműködésekre, az átjárhatóságra, a kölcsönös rácsodálkozásra fektetjük a hangsúlyt.

A fesztivál három napja során színes összművészeti program várja a látogatókat, a szervező színházak saját előadásai mellett vendégfellépővel, képzőművészeti, irodalmi és zenei eseményekkel. A workshopokkal és művészeti foglalkozásokkal a látogatókat nyitottságra, párbeszédre és kreativitásra buzdítjuk.

5 színház, az Itt és Most Társulat, a Kettőspont, a MáSzínház, a Pinceszínház és a Stúdió K, Zoltán Áron színész által működtetett VerShaker youtube-csatorna szervezésében, 6 helyszínen, több mint 30 program, köztük közel 20 színházi előadás, workshopok, kiállítások, koncertek kerülnek megrendezésre.

Várunk szeretettel!A MÁSZÍNHÁZ PROGRAMJA:

november 3. péntek, 19.00:

5x5: #szabadaPad

  • Színházi előadás 5 + 1 helyszínen 

A közönség egymást váltva vonul majd színházról színházra, ahol egy-egy jelenetet nézhetnek meg az elhíresült ferencvárosi pad témájára reflektálva. Az utolsó, mindent elsöprő jelenetben (ami egyszerre lesz performansz, happening, street-art, népünnepély, botránykő és médiaesemény ) az 5 x 40 néző és valamennyi fellépő és alkotó találkozik majd a Bakáts téren, és beteljesül – esetleg összeroskad - a Padok #Szabadsága. 

Minden néző #szabadon eldöntheti, hol szeretné kezdeni az 5x5-ös estét, és abban a színházban kell megváltania a teljes estés jegyét (a készlet erejéig). Utána önkénteseink segítségével végigbolyonghatják a Ráday utcát, Pincétől a PADlásig, és még tovább.

Jegyek: https://mas-zinhaz.hu/eloadas/5x5-szabadapad-raday-utcai-szinhazi-talalkozo

 

november 4. szombat 11.00 – 12.30:

Magyar néptánc foglalkozás 

  • nyílt foglalkozás a külsős érdeklődők számára (maximum 15 fő néző)

Tánc, ének, játék! Ez a három szó jellemzi leginkább ezt az értelmi fogyatékossággal élők részvételével zajló foglalkozást. A csoport tagjai különböző tájegységek táncait ismerik meg, népdalokat tanulnak, együtt énekelnek, illetve különböző népi játékokkal szórakoztatják magukat, egymást. Az érdeklődők külső szemként betekintést nyerhetnek a MáSzínház szakmai módszertanába.

Foglalkozásvezető: Huszár Katalin 

A belépés díjtalan. A részvétel regisztrációhoz kötött: pontos létszám megjelölésével: kozosseg@mas-zinhaz.hu

 

november 4. szombat 19.00 - 20.30: 

Felemás 

  • inkluzív színházi előadás

Rozi néni nyugdíjas. Roni a húszas éveiben jár. Rozi néni minden nap mesél a növényeinek. Roni fülében folyton Ricsárdgír bömböl. Rozi néni állandóan beszél, Roni általában hallgat. Két nő, két idegen. Két rokon, akik sosem találkoztak. Most két hetet kénytelenek együtt tölteni mielőtt mindketten új életet kezdenek.

Bár ránézésre nem is különbözhetnének jobban egymástól, a külvilág számára mégis egyformán láthatatlanok. Furcsák. Mint ahogy egymás szemében is. Két hét alatt megismerik a másik szokásait, félelmeit, vágyait és olyan titkait, amik segítenek lezárni a múltat. A sok szívszorító pillanat között egy dolog állandó: a humor.

Hogyan válik két magányos ember egymás családjává?

A FeLeMáS két kirekesztett ember egymásra találásának furcsán hétköznapi története.

Szereplők: Szalontay Tünde, Demeter Orsolya, Litauszky Lilla, Inoka Péter

Rendező: Bakonyvári Krisztina

Jegyek: https://mas-zinhaz.hu/eloadas/felemas

 

november 5. vasárnap, 10.00-13.00: 

Kontra Verona 

  • nyílt felújító próba

Gyertek, és legyetek részesei a Kontra Verona c. előadásunk újjászületésének, és ne habozzatok bármilyen hosszú ideig is itt tartózkodni! Hiszen, mi már csak tudjuk, aki ide belép, beszippantja a tér.  A MáSzínház ajtaja  nyitva áll azok előtt, akik be szeretnének pillantani a kulisszák mögé.

Az előadásról:

Vajon ki végzett brutális módon a jó családból származó, fiatal lánnyal? És mit keres mellette egy fiú holtteste, akivel semmilyen kapcsolata nem volt? A fájdalomtól félőrült apa eljárást indít, s az elszánt bíró az ügy minden életben maradt szereplőjét a tanúk padjára citálja, hogy fényt derítsen az egész Veronát foglalkoztató kérdésre: KI ÖLTE MEG JÚLIÁT???

Shakespeare klasszikusát a MáSzínház értelmi fogyatékos- és autizmusban érintett tagjai viszik színre ‒egy tárgyalás történeteként újraértelmezve.

Szereplők: Pere Petra, Németh Csaba Péter, Demeter Orsolya, Csonka Máté, Buják Ágnes, Forgács Bence, Halmágyi Gábor, Szakály László, Stark Ádám, Várhelyi Rita, Nyitrai Gergő, Horváth Zsolt

Zenész: Szabó Mátyás Péter 

Súgó: Dr. Jankovics Julianna 

Dramaturg: Nádor Zsófia

Rendezőasszisztens: Eszes Valéria

Rendező: Bakonyvári L. Ágnes

A belépés díjtalan. A részvétel regisztrációhoz kötött: pontos létszám megjelölésével: kozosseg@mas-zinhaz.hu

 

november 5. vasárnap, 14.00 – 16.00:

Önkéntesnek lenni menő!

A MáSzínház önkéntesei veszik át az uralmat a Ráday u. 50-ben, ahol izgalmas játékok és feladatok közben mesélnek saját önkéntes munkájukról, örömeikről, tapasztalataikról, nem elkendőzve a nehézségeket, kihívásokat sem. Lesz itt móka, kacagás, élménymegosztás, de még sok meglepetés is

 

A belépés díjtalan. A részvétel regisztrációhoz kötött: pontos létszám megjelölésével: kozosseg@mas-zinhaz.hu