Játék másképp - Digitális színházpedagógia - KÉPMÁS

Inkluzív színházi előadás
240 perc

KépMás - Próbálom túlkiabálni magam

Te szeretnél családot? Ditti igen. Szabina nem. Dittiről azt mondják, hogy fura. Szabina azt mondja, hogy különleges szeretne lenni. Szerinted furának jobb lenni vagy átlagosnak?

Szabina és Ditti testvérek, egy családban nőttek fel, mégis nagyon más értékeket tartanak fontosnak és a lehetőségeik is alapvetően különbözőek. Hogyan él meg egy hasonló élethelyzetet egy ép és egy sérült nő? Milyen válaszokat adnak a mai társadalom elvárásaira, milyen szerepeket vesznek fel? Mik a mai nők céljai, vágyai, álmai? Hogyan változik mindez, ha sérült nőről beszélünk? Mi kell ahhoz, hogy nőnek érezzük magunkat, s mindez hogyan hat a férfira, a társadalomra, a világra? Szeretnénk, ha ez az előadás csökkentené a szakadékot ép és sérült között, miközben kísérletet teszünk arra, hogy megfogalmazzuk, mit is jelent ez a két kategória egyáltalán.

Az előadás szövege a játszók személyes történetei alapján jött létre, afféle önvallomások sorozatának is tekinthetjük. Szeretnénk, ha a többségi társadalom nem csak nézné, hanem látná is a más embereket, illetve elfogadná a társadalom egyenértékű tagjaiként. A próbafolyamatról dokumentumfilm is készült.

Játék másképp - Digitális színházpedagógia

A pandémia első időszakát megelőzően, 2020. február 29-én búcsúztattuk el első inkluzív színházi előadásunkat, a KépMást, a 39. teltházas alkalommal. A lezárások után Bakonyvári Krisztina, az előadás rendezője és a kapcsolódó pedagógiai program vezetője, átdolgozta a többlépcsős színházpedagógiai programot, hogy az otthon, egyénileg vagy akár csoportosan is átélhető legyen, digitális formában.

A teljes program négy egységből áll:
  1. Beavató foglalkozás - Az instrukciós videó 26 perc hosszú, de a feladatok teljes értékű végrehajtásával körülbelül 60-90 percet vesz igénybe. A feladatok fókuszában a színházi élmény előkészítése áll, többek között azáltal, hogy a résztvevőnek felkínáljuk a sérültség és a kapcsolódó fogalmak átgondolását.
  2. KépMás - Próbálom túlkiabálni magam - Előadás - A résztvevő megtekinti online az előadást. Ennek hossza 81 perc.
  3. Feldolgozó foglalkozás - Az instrukciós videó 14 perc hosszú, de a feladatok teljes értékű végrehajtásával körülbelül 45-60 percet vesz igénybe. A feladatok fókuszában a színházi élmény feldolgozása áll. A program keretében kapcsolódunk a beavató foglalkozáshoz és az előadáshoz egyaránt.
  4. Ne bámuljanak már! dokumentumfilm - Az előadás 9 hónapig tartó próbafolyamatáról készített Balla Dávid Máté többszörösen díjnyertes dokumentumfilmet. Ez a videó betekintést enged a MáSzínház működésébe, és az előadás alkotói által megélt közös munkába. A film 47 perc hosszú.

 

Szeretnéd megrendelni a programot diákcsoportodnak? Jelentkezz a kozosseg@mas-zinhaz.hu-n!

Szívesen fogadunk visszajelzéseket a program kapcsán! Meglátásaitokat, esetleg javaslataitokat Bakonyvári Krisztina várja a b.krisztina@mas-zinhaz.hu címen!

 

Stáblista

DITTI: Demeter Orsi
DITTI: Kontler Dorka
SZABINA: Nemcsók Nóra
DITTI: Terhes Hanna
SZABINA: Tóth Bernát Réka
ÍRÓ, ASSZISZTENS: Jozifek Zsófia
LOGOPÉDIAI ASSZISZTENS: Jankovics Julianna
DOKUMENTUMFILM A FOLYAMATRÓL: Balla Dávid Máté
KONZULENS: Pelsőczy Réka
RENDEZŐ: Bakonyvári Krisztina
KÜLÖN KÖSZÖNET: Másik János, Ujj Zsuzsi, Csókolom zenekar

Visszajelzések